Lasagne, nagu paljud vormiroad on lihtsalt väga head. Aga kui kõht ei talu gluteeni. Kuidas jätta menüüsse lasagneplaatide ja bešamellkastmega roog?
Lasagneplaate asendab hautatud kapsaleht väga edukalt ja bešamellile on ka alternatiive.
Gluteeni- ja laktoosivaba kapsalasagne. Retsept
Sellest saab 4 suurt portsjonit
Vaja on:
Vaja on:
- Kapsas (Pealmised, suured lehed ca 12 tk)
- 500 gr. hakkliha (maheliha on hea valik)
- 2 küüslauguküünt
- 1 spl. kurkumi
- Näputäis vürtsköömenit
- Musta pipart. Pisut punast pipart.
- ca 1 l gluteeni- ja laktoosivaba bešamellkastet . Vt. retsepti all
Teen nii:
Eemaldan kapsalt suured lehed. Ettevatlikult, et nad jääksid ühte tükki. Ühe vormiroa peale läks mul ca 12 suurt lehte. Aurutan nad aurupotis.
Praen hakkliha. Lisan tükeldatud küüslaugu, soola, pipra, vürtsköömeni. Ja muidugi kurkumi. See teeb värvi ilusaks kollaseks ja on üliväga tervislik.
Võtan ahjuvormi. Vormi põhja laon kihi eelnevalt aurutatud kapsalehti. Kui lehtedel on tugevad rootsud, siis lõikan nad õhemaks. Seejärel määrin kapsalehele kihi bešamelli ja katan selle hakklihaga. Jälle uus kiht kapsast. Siis bešamell. Hakkliha. Ja sedamoodi nii kaua kuni ained otsas ja vorm täis. Minul tuli 4 kihti kapsast ja 3 kihti hakkliha. Ülemiseks kihiks jääb kapsas, mida katab bešamellkaste. Viimase kihi jaoks võiks arvestada topelt koguse bešamellkastet.
Panen ahju. Umbes 45 min. 180 kraadi juures. Esimesed 25 min. lasen tal olla kaane all. Ülejäänud kaaneta, et ta läheks pealt ilusaks pruuniks, aga ei kuivaks ka liiga ära.
Ahjust võttes raputan peale maitserohelist.
Juurde pakun isetehtud ketšupit.
Ahjust võttes raputan peale maitserohelist.
Juurde pakun isetehtud ketšupit.
Aurupotis aurutatud kapsalehed |
Laktoosi- ja gluteenivaba bešamellkaste ehk valge kaste
Bešamelllile leiab palju erinevaid gluteeni- ja laktoosivabasid asevariante. Ma eelistan välja jätta kõik piima alternatiivid ja kasutan piima asemel varem valmis keedetud puljongit.
Vaja on:
- 1l puljongit (kana- või looma)
- Ca 3 spl. oliivõli
- 2 küüslaugu küünt. Pressitud
- 5 spl kikerhernejahu (teraviljavaba variant) või tumeda riisi jahu
- pisut soola, musta pipart
- 2 spl. maitsepärmi (ei ole kohustuslik)
Teen nii:
Panen oliivõli potti ja pressin sinna juurde küüslaugu. Lisan jahu. Pruunistan õrnalt. Hakkan tasapisi lisama puljongit. Minul ei õnnestu see protsess kunagi tükivabalt. Kui kogu puljongi kogus lisatud, kasutan saumikserit, et kastmest jahutükid välja saada. Lisan soola. Pipra. Segan hoogsalt ja lasen kastme kergelt keema. Kogu aeg segades lasen tal õrnalt keeda 5. min. Kaste muutub paksuks ja kreemiseks. Kõige lõpus lisan maitsepärmi. See annab kastmele juustuse maitse.
Vaja on:
- 1l puljongit (kana- või looma)
- Ca 3 spl. oliivõli
- 2 küüslaugu küünt. Pressitud
- 5 spl kikerhernejahu (teraviljavaba variant) või tumeda riisi jahu
- pisut soola, musta pipart
- 2 spl. maitsepärmi (ei ole kohustuslik)
Teen nii:
Panen oliivõli potti ja pressin sinna juurde küüslaugu. Lisan jahu. Pruunistan õrnalt. Hakkan tasapisi lisama puljongit. Minul ei õnnestu see protsess kunagi tükivabalt. Kui kogu puljongi kogus lisatud, kasutan saumikserit, et kastmest jahutükid välja saada. Lisan soola. Pipra. Segan hoogsalt ja lasen kastme kergelt keema. Kogu aeg segades lasen tal õrnalt keeda 5. min. Kaste muutub paksuks ja kreemiseks. Kõige lõpus lisan maitsepärmi. See annab kastmele juustuse maitse.
Kommentaarid
Postita kommentaar