Läätsesupp on tõeline kiirsupp. Kui tavaliselt kaunviljad tahavad pikka keetmisaega, siis lääts valmib väga kiiresti. Maitseb hea ja teeb kõhu täis. Läätsesupp võiks olla iga perenaise retseptikogus.
Läätsesuppi on mainitud Piiblis Vanas Testamendis, igati vana ja auväärt söök
(1Ms 25:27-34 eesti keeles mainitakse punast leent, inglise keeles läätseleent).
Läätsesuppi on mainitud Piiblis Vanas Testamendis, igati vana ja auväärt söök
(1Ms 25:27-34 eesti keeles mainitakse punast leent, inglise keeles läätseleent).
Lihtne läätsesupp. Retsept
Läätsesuppi saab teha vastavalt maitsele. Mina teen temast kas indiapärast suppi või euroopalikumat varianti. Maitseainatega mängides saab tast just selle, mis parasjagu kõhule hea tundub.
Läätsesupi ainuke trikk on etteplaneerimine ja läätsede leotamine. Hea oleks neid leotada väheamlt 8 tundi. Aga ka väiksem aeg on hea. (Leotamine muudab läätse inimesele kergemini seeditavaks)
Kuna punased läätsed keevad pudiks, siis on just neist hea suppi teha
Vaja on:
- 3 klaasi punaseid läätsesid (jätkub 6 inimesele)
- 2 küünt küüslauku
- 1 sibul
- natuke õli praadimiseks (kookosõli)
- vett või isekeedetud puljongit
- soola maitse järgi
- indiapäraseks variandiks purk kookospiima ja india maitseaineid, kurkum jne.
- euroopalikuks variandiks päiksekuivatatud tomateid ja pakk purustatud tomateid ja muid maitseaineid vastavalt soovile
Teen nii:
Panen eelmisel õhtul punased läätsed likku (võiks leotada vähemalt 8h). Rikkaliku veega. Nad paisuvad peaaegu poole võrra suuremaks. Kurnan ja loputan.
Kui läätsed leotatud. Pruunistan poti põhjas õliga kuubikuteks lõigatud sibula ja lisan purustatud küüslaugu. Kui teen euroopalikku varianti siis lisan siin ka päiksekuivatatud tomatid tükeldatuna.
Kui sibul on klaasjas lisan leotatud läätsed ja pruunistan neid paar minutit pidevalt segades. Valan peale vee või isekeedetud puljongi. Vesi peaks katma läätsesid ca 1cm. Lasen korra keema ja jätan umbes 15 minutiks väiksele tulele hauduma kaane all. Selle ajaga on läätsed pudruks keenud.
Nüüd lisan vastavalt tujule kas india maitseained ja kookospiima või purgi tükeldatud tomateid.
Maitsestan. Lasen korra keema. Püreerin saumikseriga. Valmis!
Maitseid saab ise leiutada ja varieerida vastavalt sellele mis maitseaineid kodus on. Baasretsept aga on lihtne, kiiresti valmistatav ja toitev
Kommentaarid
Postita kommentaar