Vähemalt kord nädalas püüan olla laste meele järgi. Jätan oma "tervisliku" söögi ja teen seda, mis nemad tahavad. Seekord teeme koos kartulikrõpse. Võrreldes poe krõpsuga on kodukrõps tervislikum, aga kindlasti mitte tervislik. Tärkliserikaste toiduainete üle 120 kraadisel kuumutamisel tekib akrüülamiid. Mis kole ja kahjulik aine see on loe siit. Statistika ütleb, et koduses kartulikrõpsus või friikartulis on akrüülamiidi vähem kui tööstuslikus.
No igastahes on nad gluteenivabad ja inimkäega lisatud keemiavabad. Teadmiseks, et McDonaldi friikartulites on 19 lisandit. Nende hulgas piim ja nisu. Nii, et kui kirjutada, et krõpsud on gluteenivabad, siis polegi see lihtsalt nali.
Kes veel kartulikrõpsu süüa julgeb, siis retsept kodusteks krõpsudeks on siin.
Kodused kartulikrõpsud. Retsept
Võtan:
- Kartul. Umbes kolm väikest kartulit inimese kohta
- 700 ml õli. (Loe alt millist õli valida)
- 1 spl. jämedat soola
- maitseained, (c-vitamiini pulbrina)
Teen nii:
- Koorin ja viilutan kartulid. Viilutamiseks on mul masin. Loputan viilutatud kartulid veega. Panen nad pooleks tunniks külma soolvette. See vähendab tärklise kogust kartulis ja seega väheneb ka akrüülamiidi sisaldus. Loputan. Kuivatan viilud kahe puhta paber- või köögiräti vahel.
- Panen kõrgemasse potti õli. Sobivad oliiv-, kookos- ja maapähkliõli, kuna neil on kõrgem suitsemispunkt. Õlidest ja suitsemispunktist loe siit. Ajan õli 180 kraadiseks. Mu pliidil on 9 soojusastet. 7 aste on see õige. Kui õli on kuum panen suure peotäie kartuleid õlisse keema. See võib võtta mitu minutit enne kui näen, et kartuliviilud muutuvad kuldseks ja kõvaks. Õlist kougin nad välja vahukulbiga. Asetan metllist sõelale. Teen seda nii kaua kui kartuliviilud otsas on.
- Lisan maitseained. Suts soola. Muid maitseaineid, mis meeldivad. Avastasin, et eriti heaks teeb pisuke haput. Kuna mul oli kodus c-vitamiini pulbrina, siis raputasin õrnalt seda. Hapu andis just selle õige maitse!
Krõpsud tulid ülihead. Nagu ikka, ei suutnud enne lõpetada kui kauss tühi. Kahju oli ainult sellest tohutust kogusest õlist, mis friteerimiseks kulus. Järgmine kord katsetan krõpsude tegemist ahjus.
Ja kui ei taha lisada tervislikku c-vitamiini, siis võib kartuleid enne leotada õunaäädikas. Nagu selles retseptis siin
Kommentaarid
Postita kommentaar