Kuidas teha laktoosivaba võid. Selitatud või ehk ghee retsept

Ghee. Retsept

Ghee valmistamise juures on kõige raskem rohtu sööva lehma piimast tehtud või leidmine. Kõik muu on imelihtne. Miks kasutada või asemel gheed ja kõike tema tervislikkusest saab lugeda SIIN.

Kogused pole olulised, aga mina võtsin:
  • 500 gr. päris võid :)
  • marli

  1. Tükeldan või paksupõhjalisse potti
  2. Kuumutan keskmisel kuumusel. Segan. Kui kõik on sulanud, keeran temperatuur väiksemaks
  3. Nüüd lasen 10-15 min. asjal podiseda. Vahepeal või muliseb. Siis kihiseb. Teeb paksu vahtu.
  4. Kui hakkad nägema pisikesi oranzikaid tükke keeduses on su ghee valmis
  5. Vala sõelale asetatud marli läbi nõudesse
  6. Pane külmkappi


Cut the butter into cubes and place in the saucepan.
Heat the butter over medium heat until completely melted. Reduce to a simmer.
Cook for about 10-15 minutes (this will vary based on how hot your stove is). During this time, the butter will go through several stages. It will foam, then bubble, then seem to almost stop bubbling and then foam again. When the second foam occurs, the ghee is done. At this point, the melted butter should be bright gold in color and there should be reddish brown pieces of milk solids at the bottom of the pan.
Let cool slightly for 2-3 minutes and then slowly pour through the wire mesh strainer lined with several layers of cheesecloth. The small bits of milk protein are usually discarded, though a friend told me that her grandmother used to mix those with flour (or almond flour) and a small amount of honey to make a flavorful fudge-like treat.
Ghee will last up to a month at room temperature or even longer in the fridge. I typically store mine in the fridge, just to me safe.
Use as a cooking oil for stir frys, to top sweet potatoes, or melted on steamed/roasted vegetables. Ghee is much more flavorful than butter, so use sparingly!

Kommentaarid