Kui mu uue menüüga elu alguses tundus, et kõige raskem on elada kohvi, suhkru ja veinita, siis nüüdseks näen, et veelgi raskem on elada leivata. Ma arvan, et aastaid on mu lemmiksöök olnud juustuleib. Mmmm......
Rukis on gluteen ja gluteeni mu kõht ei talu. Seega eesti leib mulle ei sobi.
Olen proovinud toortatraleiba. See on väga hea. Aga see ülepea käiv tatra maitse... Tahaks sellist leiba, mille maitse ei oleks nii tugev, et leivapealse maitse kaduma läheb.
Olen proovinud viljavaba leiba. See on ka väga hea, aga ma ei taha tärklist süüa. Miks tärklist mitte süüa, loe siit.
Proovisin riisijahu leiba, või õigemini sepikut.
Rukis on gluteen ja gluteeni mu kõht ei talu. Seega eesti leib mulle ei sobi.
Olen proovinud toortatraleiba. See on väga hea. Aga see ülepea käiv tatra maitse... Tahaks sellist leiba, mille maitse ei oleks nii tugev, et leivapealse maitse kaduma läheb.
Olen proovinud viljavaba leiba. See on ka väga hea, aga ma ei taha tärklist süüa. Miks tärklist mitte süüa, loe siit.
Proovisin riisijahu leiba, või õigemini sepikut.
Suhkru-, laktoosi-, pärmi- ja gluteenivaba sepik. Retsept
Mu üllatuseks jäi sepik väga hästi kokku hoidma. Ei pudisenud ja polnud tal ka liiga tugevat või võõrast maitset.
Võtan:
- 1/2 klaas mandlijahu
- 1/2 klaas hirsijahu (võib asendada ka riisi- või mõne muu jahuga)
- 1 klaas tumedat täisterariisijahu
- 1 spl. psülliumi ehk India teelehte (Inglise keeles psyllium husk powder. Mina ostsin siit)
- 1/2 tl. soodat
- maitseks soola
- 2 klaas vett
- 2 spl õunaäädikat
- teelusikas chia seemneid
- Mina lisasin ka peotäie riivitud porgandit ja peotäie päevalille seemneid, aga need võib ka lisamata jätta
Väga lihtsustatult on retseptis 2 klaasi jahu ja 2 klaasi vett.
Teen nii:
- Segan kokku kuivained. Mandlijahau, riisijahu, hirsijahu, sooda, soola, psülliumi. Kui soovid siis ka porgandi ja seemned.
- Klaasi vee sisse panen chia seemned 5 min. tõmbama. Nagu psülliumgi annab chia kleepuvust. Kui vesi koos seemnetega on muutunud limajaks valan ta kuivadele ainetele.
- Lisan õunaäädika. Segan.
- Tainas jääb paks ja mitte liiga vedel. Vormin sepiku kujulise pätsi. Pealt silitan pätsi märgade kätega ühtlaseks ja siledaks.
- Panen ahju 180 kraadi juures, kuni koorik on krõbe, umbes 1h.
tere...küpsetasin seda sepikut kohe kaks korda järjest, sest see on nii maitsev ja kergesti valmistatav...aitäh hea retsepti eest!
VastaKustutaOi kui tore kuulda!
VastaKustutaNo ma olen niii üllatunud sest siiani olen pidand lapse jaoks ostma poest ainult pärnuleiba mis on pärmi suhkru ja nisujahu vaba, aga see on nii igav ja kuiv ja unistasin tükk aega juba saiast või sepikust ilma kahjulike asjadeta.. Juhuslikult sattusin siia selle retsepti peale ja tellisingi kohe vajalikud asjad ära. Seda on niiii lihtne valmistada et päris suur üllatus mulle, tavaliselt küpsetised suudan ma alati pekki keerata. Seda saia hakkan ma kindlasti iga natukese aja tagant tegema. Suurimad tänud retsepti eest :)
VastaKustutaOi kui tore. Minuga juhtub sama tavaliselt. Ma suudan kõikidest küpsetistest plönnid teha:) Aga see on tõesti lollikindel sepik.
KustutaKas mõõtühik "klaasi" vastab siin retseptis USA mõõtühikule "cup" või mis võiks need jahukogused grammides olla?
VastaKustutaKas riisi jahu võib üks-ühele asendada ka tatrajahuga?
oiiiiiiiiiii...nii tore, et selle retsepti taas leidsin...otsisin palehigis, sest ei mäletanud kust selle leidsin...aastal 2020!...igatsesin seda uuesti küpsetada, sest seni tõesti parim, mida olen proovinud...supper...nüüd jäädvustan retsepti igaveseks, et ei peaks seda kunagi hiljem jälle netiavarustest otsime hakkama !
VastaKustuta